Online Tour Vermeer

Voor het eerst zijn er 28 van de 35 schilderijen van Vermeer in het Rijksmuseum bij elkaar gebracht. Dat is echt uniek en gaat waarschijnlijk nooit meer gebeuren. 

Johannes Vermeer (1632-1675) is een meester van de details en het weergeven van licht. 

Hij stuurt onze blik met kleuren en vormen. Dat is waarom de werken van Vermeer zo fascinerend vinden. In deze online tour leg ik uit hoe Vermeer werkte. Vertel ik over zijn geliefde stad Delft. Zijn vroege schilderijen en de wereldberoemde werken die we allemaal kennen. Hij schilderde eerst totaal anders. Hoe kwam het dan dat hij zijn stijl zo radicaal omgooide? Welke geniale trucs gebruikte hij daarvoor? Was het een spiegel?  Een camera obscura of toch een simpel loodgieterslijntje?  

Deze online tour heeft ook bewegende beelden uit de zalen zodat je een indruk krijgt van de indrukwekkende tentoonstelling. Ik vertel je alle details en achtergrondverhalen bij zijn schilderijen. Ook al weet je misschien iets meer over Vermeer, deze tour zorgt echt voor een stukje verdieping. 

Wellicht een mooi moment om samen met vrienden, familie of collegae weer eens bij elkaar te komen? 

 

Meisje met parelsnoer

Diana en haar Nimfen

Schrijvende vrouw met dienstbode

Slapende jonge vrouw

Vrouw met weegschaal

Gezicht op Delft

Online Tour Vincent Van Gogh

Deze online tour is een diepgaande tour langs het leven en de kunstwerken van Vincent van Gogh. Er is geen kunstenaar ter wereld die ons zo een groot inzicht in zijn werk en geest heeft gegeven als Vincent van Gogh. Hij maakte 900 schilderijen,  1200 tekeningen en schreef ongeveer 653 brieven aan zijn geliefde broer Theo. Die laatste geven een uniek inzicht in de ontwikkeling van de rusteloze, fascinerend en lerende geest van Vincent van Gogh.

In een prikkelende en inspirerende  online tour van 1,5 uur neem ik je langs zijn bruine donkere werk in Drenthe & Noord Brabant. Naar de lichte en kleurrijke schilderijen van Parijs en zijn mooiste werken die hij maakte in Arles. Langs de bloesems van de inrichting in Saint Remy als eerbetoon aan zijn neefje tot en met de indrukwekkende korenvelden uit Auvers sur Oise waar hij uiteindelijk stierf. Ik vertel je alle anekdotes en achtergrondverhalen over Vincent en zijn werk. Niet alleen de werken van het Van Gogh museum maar andere werken pak ik ook mee.

Ik vertel je aan het einde ook wat er met de 900 schilderijen na zijn dood gebeurde. Hoe kwam het museum tot stand en waarom werden zijn schilderijen wereldberoemd? Na de online tour heb je een andere blik op zijn werk dan voorheen en begrijp je waarom hij zo beroemd is geworden.

 

Online Tour Vrouwen in de Kunst

Deze tour  is een uniek kunstcollege  over vrouwelijke kunstenaressen, opdrachtgeefsters en bemiddelaarsters uit de 17e eeuw & 19e eeuw.  Eindelijk krijgen deze krachtige vrouwen de aandacht geeft die ze verdienen. Nieuw onderzoek geeft aan dat de invloed van vrouwen op de kunstmarkt van de 17e eeuw, vele malen groter is geweest dan werd gedacht. Door kunstenaressen maar ook door grote opdrachtgeefsters als Amalia van Solms en bemiddelaarsters als Hendrikje Stoffels.

In deze tour laat ik je zien welke kunstwerken er werden gemaakt door o.a. Rachel Ruysch, Judith Leyster en Therese Schwartze. Onder welke omstandigheden vrouwen moesten werken en toch succes hadden. Kunstwerken die internationale faam wisten te verwerven. Het onderwerp is zeer actueel want het Rijksmuseum plaatste voor het eerst in haar geschiedenis drie schilderijen van vrouwen op de eregalerij!              

Kortom, een boeiend kunstcollege waarmee je blik wordt verbreed en je geest verdiept.

 

Rachel Ruysch

Vaas met bloemem (1700)

Gerard & Gesina ter Borch

Memorie portret Moses ter Borch (1667)

Judith Leyster

Zelfportret (1630)

Anna van Ewsum

Rombout Verhulst (1669)

Maria van Oosterwijck

Vanitas stilleven (1668)

Amalia van Solms

Gerard van Honthorst  (1647)

Online Tour Caravaggio – Bernini

Rond 1600  verschenen er twee  jonge, rebelse kunstenaars in Rome: Caravaggio & Bernini. Zij maakten kunstwerken die allemaal heel anders waren dan voorheen. Caravaggio  gebruikte levensechte modellen rechtstreeks uit de kroeg.  Schilderde gewoon heiligen met vieze voeten met veel licht/donker contrasten of  liet gewoon een onthoofde Goliath zien. Hij wist hij de toeschouwers te raken!

Net als Bernini met zijn levensechte beelden. Geen koud of dood marmer maar zijn beelden leken elk moment tot leven te komen.  De kunstwerken zorgden voor grote emoties en dat was precies wat de katholieke kerk nodig had en is waar deze tentoonstelling over gaat. Radicale vernieuwingen binnen de kunst d.m.v. verschillende emoties als liefde, beweging, passie,levendigheid en horror.  Deze online tour is echt een mooi beeld- en hoorcollege over de barok uit Rome. Te mooi om te missen.

 

Caravaggio

 Narcissus (1600)

Bernini

Extase van St. Theresia (1647)

Carracci

Venus & Adonis (1615)

Algardi

Eros & Anteros (1625)

Caravaggio

Extase St. Franciscus (1595)

Bernini

Hoofd van Medusa(1638)

A. Gentileschi

Maria Magdalena (1635)

Online Tour Rembrandt & Vermeer

De mooiste schilderijen uit de Gouden Eeuw (1585-1710) in Nederland hangen bijna allemaal in het Rijksmuseum.  Die gaan we bekijken maar de nadruk ligt vooral op de twee meesters, Rembrandt & Vermeer.

Hoe kwam het dat Rembrandt meer dan driehonderd schilderijen maakte en Vermeer maar vijfendertig werken? Waarom was Rembrandt beroemd bij leven en stierf hij arm en alleen? Is het ook niet fascinerend dat Vermeer zijn faam zich beperkte tot Delft maar door een Franse kunsthistoricus  zou uitgroeien tot een wereldberoemd kunstenaar?

Spreekt dit tot je verbeelding? Gun jezelf een fascinerend (online) uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding.