Rondeiding Caravaggio – Bernini (tm 7 juni 2020)

Rond 1600 was Rome ingedut en tegelijk was het protestantse geloof in opmars binnen Europa. Tegelijk verschenen er twee  jonge, rebelse kunstenaars: Caravaggio & Bernini. Zij maakten kunstwerken in Rome die allemaal heel anders waren dan voorheen. Caravaggio  gebruikte levensechte modellen rechtstreeks uit de kroeg.  Schilderde gewoon heiligen met vieze voeten met veel licht/donker contrasten of  liet gewoon een onthoofde Goliath zien. Hij wist hij de toeschouwers te raken!                    Net als Bernini met zijn levensechte beelden. Geen koud of dood marmer maar zijn beelden leken elk moment tot leven te komen.  De kunstwerken zorgden voor grote emoties en dat was precies wat de katholieke kerk nodig had en is waar deze tentoonstelling over gaat. Radicale vernieuwingen binnen de kunst d.m.v. verschillende emoties als liefde, beweging, passie,levendigheid en horror. Te mooi om te missen.

Wil je weten welke en ben je nieuwsgierig geworden? Gun jezelf een fascinerend uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding.

Caravaggio

 Narcissus (1600)

Bernini

Extase van St. Theresia (1647)

Carracci

Venus & Adonis (1615)

Algardi

Eros & Anteros (1625)

Caravaggio

Extase St. Franciscus (1595)

Bernini

Hoofd van Medusa(1638)

A. Gentileschi

Maria Magdalena (1635)

Rondleiding de Gouden Eeuw

De mooiste schilderijen uit de Gouden Eeuw (1585-1710) in Nederland hangen bijna allemaal in het Rijksmuseum. De Nachtwacht, het Melkmeisje, het Sinterklaasfeest en alle meesterlijke portretten, historiestukken, stillevens en landschappen. Met geestige en frappante anekdotes over de kunstenaars en hun werk, breng ik die tijd weer tot leven.

Hoe kwam het dat Rembrandt meer dan 300 schilderijen maakte en Vermeer maar 35 werken? Waarom werd er aan alle kanten van de Nachtwacht een stuk afgesneden? Wat deed Vincent van Gogh in het Rijksmuseum en wat hebben zijn Zonnebloemen te maken met een schuttersstuk van Frans Hals of het Joodse Bruidje? Waarom mocht je niet glimlachend poseren?

Spreekt dit tot je verbeelding? Gun jezelf een fascinerend uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding.

Jan Lievens

Jan Lievens – Stilleven met boeken (1627)

Willem vander Velde

De Windstoot (1680)

Verspronck

Portret van een meisje in het blauw (1641)

Rembrandt

Man in oosterse kledij (1635)

Johannes Vermeer

Het melkmeisje (1660)

Heda

Stilleven met vergulde bokaal (1635)
Hollandse Meesters Tour

Wil je een rondleiding langs de mooiste Hollandse Meesters? Ik laat je vrijwel alle topstukken zien van 1400 tot 1900. De Hollandse Primitieven, fascinerende Renaissance kunstwerken, de Gouden Eeuw, het frivole barok, de Romantiek, het Impressionisme en de Haagse School. Het is veel lopen en trappen beklimmen maar zeer de moeite waard. In deze tour zie je meesters als: Lucas Van Leyden, Vermeer, Rembrandt, Pieneman, Breitner en Van Gogh. Uiteraard laat ik je naast deze Hollandse meesters, heel veel details zien van de andere prachtige kunstwerken van onze Nationale Schatkamer! Ga je mee?

Geertgen tot St. Jans

Boom van Jesse (1500)

Lucas van Leyden

Dans om het gouden kalf (1530)

Johannes Vermeer

Het Melkmeisje (ca. 1660)

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Falconet

Zittende Amor (1757)

Breitner

Gele Rijders (1885)