Rondleiding Vrouwen in de Kunst: live & online!

Vrouwen in de Kunst is een unieke tour  over vrouwelijke kunstenaressen, opdrachtgeefsters en bemiddelaarsters uit de 17 & 19e eeuw. Eindelijk krijgen deze krachtige vrouwen de aandacht geeft die ze verdienen. Nieuw onderzoek geeft aan dat de invloed van vrouwen op de kunstmarkt van de 17e eeuw, vele malen groter is geweest dan werd gedacht. Laat staan in de 19e eeuw, denk aan Therese Schwartze.

In deze tour laat ik je zien welke kunstwerken er werden gemaakt door o.a. Rachel Ruysch, Maria van Oosterwijck en Judith Leyster. Onder welke omstandigheden vrouwen moesten werken en groot succes hadden. Kunstwerken die internationale faam wisten te verwerven. Allemaal  zeer actueel want het Rijksmuseum plaatste voor het eerst in haar geschiedenis drie schilderijen van vrouwen op de eregalerij!              

Maar ik laat jullie ook zien hoe vrouwen werden verbeeldt door de de eeuwen heen: als godin, muze, prostitué, symbool voor geloof, hoop & liefde, volledig gefantaseerd of juist hyper realistisch.  Kortom, een boeiend kunst tour waarmee je blik wordt verbreed en je geest verdiept.

 

Rachel Ruysch

Vaas met bloemem (1700)

Gerard & Gesina ter Borch

Memorie portret Moses ter Borch (1667)

Judith Leyster

Zelfportret (1630)

Anna van Ewsum

Rombout Verhulst (1669)

Maria van Oosterwijck

Vanitas stilleven (1668)

Amalia van Solms

Gerard van Honthorst  (1647)

Online rondeiding Caravaggio – Bernini

Rond 1600  verschenen er twee  jonge, rebelse kunstenaars in Rome: Caravaggio & Bernini. Zij maakten kunstwerken die allemaal heel anders waren dan voorheen. Caravaggio  gebruikte levensechte modellen rechtstreeks uit de kroeg.  Schilderde gewoon heiligen met vieze voeten met veel licht/donker contrasten of  liet gewoon een onthoofde Goliath zien. Hij wist hij de toeschouwers te raken!

Net als Bernini met zijn levensechte beelden. Geen koud of dood marmer maar zijn beelden leken elk moment tot leven te komen.  De kunstwerken zorgden voor grote emoties en dat was precies wat de katholieke kerk nodig had en is waar deze tentoonstelling over gaat. Radicale vernieuwingen binnen de kunst d.m.v. verschillende emoties als liefde, beweging, passie,levendigheid en horror.  Deze online tour is echt een mooi beeld- en hoorcollege over de barok uit Rome. Te mooi om te missen.

 

Caravaggio

 Narcissus (1600)

Bernini

Extase van St. Theresia (1647)

Carracci

Venus & Adonis (1615)

Algardi

Eros & Anteros (1625)

Caravaggio

Extase St. Franciscus (1595)

Bernini

Hoofd van Medusa(1638)

A. Gentileschi

Maria Magdalena (1635)

Rondleiding Rembrandt & Vermeer

De mooiste schilderijen uit de Gouden Eeuw (1585-1710) in Nederland hangen bijna allemaal in het Rijksmuseum.  Die gaan we bekijken maar de nadruk ligt vooral op de twee meesters, Rembrandt & Vermeer.

Hoe kwam het dat Rembrandt meer dan driehonderd schilderijen maakte en Vermeer maar vijfendertig werken? Waarom was Rembrandt beroemd bij leven en stierf hij arm en alleen? Is het ook niet fascinerend dat Vermeer zijn faam zich beperkte tot Delft maar door een Franse kunsthistoricus  zou uitgroeien tot een wereldberoemd kunstenaar?

Spreekt dit tot je verbeelding? Gun jezelf een fascinerend uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding. Deze tour is ook online te bezichtigen.

Hollandse Meesters Tour

Wil je een rondleiding langs de mooiste Hollandse Meesters? Ik laat je vrijwel alle topstukken zien van 1400 tot 1900. De Hollandse Primitieven, fascinerende Renaissance kunstwerken, de Gouden Eeuw, het frivole barok, de Romantiek, het Impressionisme en de Haagse School. Het is veel lopen en trappen beklimmen maar zeer de moeite waard. In deze tour zie je meesters als: Lucas Van Leyden, Vermeer, Rembrandt, Pieneman, Breitner en Van Gogh. Uiteraard laat ik je naast deze Hollandse meesters, heel veel details zien van de andere prachtige kunstwerken van onze Nationale Schatkamer! Ga je mee?

Geertgen tot St. Jans

Boom van Jesse (1500)

Lucas van Leyden

Dans om het gouden kalf (1530)

Johannes Vermeer

Het Melkmeisje (ca. 1660)

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Falconet

Zittende Amor (1757)

Breitner

Gele Rijders (1885)