Rondleiding: Alle Rembrandts – Vanaf 22 februari – 10 juni 2019.

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt stierf. Ter gelegenheid daarvan presenteert het Rijksmuseum voor het eerst alle kunstwerken van Rembrandt uit haar collectie: 22 schilderijen, 60 tekeningen en de beste 300 prenten. Dat laatste is heel bijzonder want deze worden zelden tentoongesteld! 

De tentoonstelling Alle Rembrandts laat Rembrandts leven en werk zien aan de hand van thema’s. We kijken bijna letterlijk over zijn schouder mee. Naar zijn vele zelfportretten, zijn groei & ongelooflijke talent. We leren zijn Leidse en Amsterdamse omgeving kennen via portretten van zijn moeder, zijn vrouw Saskia, familie en kennissen. In het laatste deel van de tentoonstelling staan zijn verhalen centraal. Rembrandt was een begaafd verteller en wist altijd de kern van een Bijbels of mythologisch verhaal te raken.  Grote gebaren en emoties die hij door het gebruik van kleuren en geniale lichteffecten terug wist te brengen tot herkenbare, menselijke proporties.  Daarom is Rembrandt zo uniek en dit een tentoonstelling die je niet mag missen! 

Rembrandt

Zelfportret (1628)

Rembrandt

De drie kruizen (1653)

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Rembrandt

Zelfportret (1633)

Rembrandt

Zelfportret als apostel Paulus (1661)

Rembrandt

Drie bomen (1643)

Rembrandt

Treurende Jeremia (1630)

Rembrandt

Man in oosterse kledij (1635)

Rembrandt

Tobit en Anna met het bokje (1626)

Rembrandt

De Staalmeesters (1662)
Rondleiding de Gouden Eeuw

De mooiste schilderijen uit de Gouden Eeuw (1585-1710) in Nederland hangen bijna allemaal in het Rijksmuseum. De Nachtwacht, het Melkmeisje, het Sinterklaasfeest en alle meesterlijke portretten, historiestukken, stillevens en landschappen. Met geestige en frappante anekdotes over de kunstenaars en hun werk, breng ik die tijd weer tot leven.

Hoe kwam het dat Rembrandt meer dan 300 schilderijen maakte en Vermeer maar 35 werken? Waarom werd er aan alle kanten van de Nachtwacht een stuk afgesneden? Wat deed Vincent van Gogh in het Rijksmuseum en wat hebben zijn Zonnebloemen te maken met een schuttersstuk van Frans Hals? Waarom mocht je niet glimlachend poseren?

Spreekt dit tot je verbeelding? Gun jezelf een fascinerend uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding.

Jan Lievens

Jan Lievens – Stilleven met boeken (1627)

Willem vander Velde

De Windstoot (1680)

Verspronck

Portret van een meisje in het blauw (1641)

Rembrandt

Man in oosterse kledij (1635)

Johannes Vermeer

Het melkmeisje (1660)

Heda

Stilleven met vergulde bokaal (1635)
Hollandse Meesters Tour

Wil je een rondleiding langs de mooiste Hollandse Meesters? Ik laat je vrijwel alle topstukken zien van 1400 tot 1900. De Hollandse Primitieven, fascinerende Renaissance kunstwerken, de Gouden Eeuw, het frivole barok, de Romantiek, het Impressionisme en de Haagse School. Het is veel lopen en trappen beklimmen maar zeer de moeite waard. In deze tour zie je meesters als: Lucas Van Leyden, Vermeer, Rembrandt, Pieneman, Breitner en Van Gogh. Uiteraard laat ik je naast deze Hollandse meesters, heel veel details zien van de andere prachtige kunstwerken van onze Nationale Schatkamer! Ga je mee?

Geertgen tot St. Jans

Boom van Jesse (1500)

Lucas van Leyden

Dans om het gouden kalf (1530)

Johannes Vermeer

Het Melkmeisje (ca. 1660)

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Falconet

Zittende Amor (1757)

Breitner

Gele Rijders (1885)