Rondleiding de Gouden Eeuw

De mooiste schilderijen uit de Gouden Eeuw (1585-1710) in Nederland hangen bijna allemaal in het Rijksmuseum. De Nachtwacht, het Melkmeisje, het Sinterklaasfeest en alle meesterlijke portretten, historiestukken, stillevens en landschappen. Met geestige en frappante anekdotes over de kunstenaars en hun werk, breng ik die tijd weer tot leven.

Hoe kwam het dat Rembrandt meer dan 300 schilderijen maakte en Vermeer maar 35 werken? Waarom werd er aan alle kanten van de Nachtwacht een stuk afgesneden? Wat deed Vincent van Gogh in het Rijksmuseum en wat hebben zijn Zonnebloemen te maken met een schuttersstuk van Frans Hals of het Joodse Bruidje? Waarom mocht je niet glimlachend poseren?

Spreekt dit tot je verbeelding? Gun jezelf een fascinerend uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding.

Jan Lievens

Jan Lievens – Stilleven met boeken (1627)

Willem vander Velde

De Windstoot (1680)

Verspronck

Portret van een meisje in het blauw (1641)

Rembrandt

Man in oosterse kledij (1635)

Johannes Vermeer

Het melkmeisje (1660)

Heda

Stilleven met vergulde bokaal (1635)
Hollandse Meesters Tour

Wil je een rondleiding langs de mooiste Hollandse Meesters? Ik laat je vrijwel alle topstukken zien van 1400 tot 1900. De Hollandse Primitieven, fascinerende Renaissance kunstwerken, de Gouden Eeuw, het frivole barok, de Romantiek, het Impressionisme en de Haagse School. Het is veel lopen en trappen beklimmen maar zeer de moeite waard. In deze tour zie je meesters als: Lucas Van Leyden, Vermeer, Rembrandt, Pieneman, Breitner en Van Gogh. Uiteraard laat ik je naast deze Hollandse meesters, heel veel details zien van de andere prachtige kunstwerken van onze Nationale Schatkamer! Ga je mee?

Geertgen tot St. Jans

Boom van Jesse (1500)

Lucas van Leyden

Dans om het gouden kalf (1530)

Johannes Vermeer

Het Melkmeisje (ca. 1660)

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Falconet

Zittende Amor (1757)

Breitner

Gele Rijders (1885)