Rondleiding Rembrandt: Zoektocht van een genie

Rembrandt is de bekendste schilder van de 17e eeuw en zijn werkwijze en ontwikkeling is fascinerend. Hoe kan het dat iemand die pas op zijn 15e serieus begon met schilderen, zo kon uitgroeien tot een van werelds grootste kunstenaars?

In deze tour laat ik je zien wat de omstandigheden waren waarin Rembrandt begon. Hoe hij in zeer korte tijd transformeerde tot een geniaal etser, tekenaar en schilder. Zijn zelfportretten, landschappen en alle andere meesterwerken komen allemaal aan bod. Maar we kijken ook naar zijn inspiratiebronnen, zijn vriendschappen met collegae en opdrachtgevers.

Net als veel andere kunstenaars had Rembrandt een artistieke crisis na het maken van een meesterwerk zoals de Nachtwacht. Ik laat je zien hoe hij daar met behulp van zijn ets- en tekenwerk uit komt. Als je dat ziet, begrijp je de Late Rembrandt met de werken van nĂ¡ de Nachtwacht zoals de Staalmeesters en het Joodse Bruidje, veel beter. Na deze rondleiding heb je echt een andere blik op het leven en werk Rembrandt dan voorheen. Ga je met me mee?

Rembrandt

Zelfportret (1628)

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Rembrandt

Zelfportret als apostel Paulus (1661)

Rembrandt

Treurende Jeremia (1630)

Rembrandt

Man in oosterse kledij (1635)

Rembrandt

Tobit en Anna met het bokje (1626)

Rembrandt

Portret van Johannes Wttenbogaert (1633)

Rembrandt

Palamedes voor Agamemnon (1626)

Rembrandt

De Staalmeesters (1662)

Rondleiding de Gouden Eeuw

De mooiste schilderijen uit de Gouden Eeuw (1585-1710) in Nederland hangen bijna allemaal in het Rijksmuseum. De Nachtwacht, het Melkmeisje, het Sinterklaasfeest en alle meesterlijke portretten, historiestukken, stillevens en landschappen. Met geestige en frappante anekdotes over de kunstenaars en hun werk, breng ik die tijd weer tot leven.

Hoe kwam het dat Rembrandt meer dan 300 schilderijen maakte en Vermeer maar 35 werken? Waarom werd er aan alle kanten van de Nachtwacht een stuk afgesneden? Wat deed Vincent van Gogh in het Rijksmuseum en wat hebben zijn Zonnebloemen te maken met een schuttersstuk van Frans Hals? Waarom mocht je niet glimlachend poseren?

Spreekt dit tot je verbeelding? Gun jezelf een fascinerend uitje en ik vertel je alle verhalen in deze 1,5 uur durende rondleiding.

Jan Lievens

Jan Lievens – Stilleven met boeken (1627)

Willem vander Velde

De Windstoot (1680)

Verspronck

Portret van een meisje in het blauw (1641)

Rembrandt

Man in oosterse kledij (1635)

Johannes Vermeer

Het melkmeisje (1660)

Heda

Stilleven met vergulde bokaal (1635)

Hollandse Meesters Tour

Wil je een rondleiding langs alle Hollandse Meesters? Ik laat je vrijwel alle topstukken zien uit alle periodes. De Hollandse Primitieven, fascinerende Renaissance kunstwerken, de Gouden Eeuw, het frivole barok, de Romantiek, het Impressionisme en de Haagse School. Het is veel lopen en trappen beklimmen maar zeer de moeite waard. In deze tour zie je meesters als: Lucas Van Leyden, Vermeer, Rembrandt, Pieneman, Breitner en Van Gogh. Tussendoor is er ruimte voor cappuccino en stroopwafels of thee en brownies.

Rembrandt

De Nachtwacht (1642)

Breitner

De Gele Rijders (1885)

Jan Mostaert

Portret van een Afrikaanse man (1525-30)